Tips voor het aangaan van leningen

Dat lenen geld kost weet inmiddels iedereen. Toch komen veel mensen vaak nog in de problemen, doordat ze niet goed op de hoogte zijn van de regels en alleen vertrouwen en afgaan op het advies van de aanbieder. Hier volgen wat tips waar je op moet letten en die je helpen te beslissen of je wel of niet die lening kunt afsluiten en betalen.


• Kies voor een betrouwbare en erkende aanbieder van leningen. Ga geen zaken doen met een vaag bedrijf waar weinig informatie over te vinden is.
• Pas op bij het afsluiten van een aanvullende verzekering die je indekt tegen het risico van het niet terug kunnen betalen van de lening. Dit is bijvoorbeeld het geval bij arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid. Deze verzekeringen zijn vaak vrij duur, hebben een hoge premie en ongunstige voorwaarden. Ga van te voren goed na of je dit wel wilt.
• Laat je altijd bij meerdere financieringsmaatschappijen informeren en ga nooit gelijk met de eerste de beste in zee. Je betaalt dan vaak veel te veel.
• Laat je altijd goed informeren over de aflossingsvormen en wat er gebeurd bij overlijden.
• Zorg ervoor dat je niet nog aan het aflossen bent terwijl je het artikel waarvoor de lening is afgesloten niet meer gebruikt. Let dus ook goed op de looptijd van de lening en bedenk hoe lang je met het artikel gaat doen.
• Laat je niet te snel verleiden door creditcards, ander soort passen of kopen op afbetaling. Hier betaal je vaak extra hoge rentes voor en tevens volgt een registratie bij het BKR.
• Leg alles wat besproken is vast op papier, zodat je niet achteraf voor onaangename verassingen komt te staan.

Neem deze leen tips goed door en bekijk of het verstandig is een lening af te sluiten. Zet eerst al je inkomsten en uitgaven goed op een rij en krijg een duidelijk beeld of je maandelijks de rente en aflossing van een eventueel krediet ook daadwerkelijk kunt betalen en hierdoor niet in de problemen gaat komen. Ga nooit impulsief te werk, maar bedenk je liever twee keer!