Leningen

Vrijwel iedereen heeft wel eens te maken met een vorm van leningen. Leningen zijn er in verschillende soorten. Hieronder enkele voorbeelden van leningen die er zijn.


Hypotheek
De hypotheek is een lening waar vrijwel iedereen wel mee te maken krijgt. Niet iedereen heeft namelijk het geld om ineens een huis te kunnen afbetalen. Een hypotheek zorgt ervoor dat je een huis kunt kopen. Wel wordt er naar het inkomen gekeken en op basis hiervan wordt er een limiet vastgesteld. Hoe groter en beter het inkomen des te meer men kan lenen.

Leningen bij de bank
De meest bekende leningen zijn de leningen die gedaan kunnen worden bij een bank. Zo kun je er de volgende leningen krijgen:
• Persoonlijke lening. Je krijgt in een keer een geldbedrag ter beschikking. De looptijd wordt van te voren vastgesteld, net als het te betalen bedrag per maand. Voordelen van een persoonlijke lening zijn dat men het bedrag in een keer ontvangt, men een vaste rente betaald, men een vast bedrag per maand aflost en dat er een vaste looptijd is.
• Doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet kan men voor een langere periode gebruik maken van een geldbedrag. Er kan geld opgenomen worden tot aan de limiet die van te voren is vastgesteld. Voordelen van een doorlopend krediet zijn dat men tussentijds ook mag aflossen zonder ene boete te hoeven betalen, men alleen rente betaald over het bedrag dat men in gebruik heeft en dat men een eigen pasje krijgt waarmee het geld kan worden opgenomen.
Dit zijn de twee meest voorkomende leningen bij banken. Sommige banken bieden nog andere vormen van leningen aan bijvoorbeeld speciaal voor bedrijven en instellingen.

Credit cards
Credit cards zijn bankkaarten waarmee men vrijwel overal kan betalen. Denk hierbij aan:
• Internet betalingen.
• Betalingen op vakanties.
• Betalingen in winkels.
Ook kan er met een credit card worden gepind en dus contant geld opgenomen worden. Van te voren wordt er een limiet vastgesteld en maandelijks moet men een percentage van het totaal terug betalen. Als er afbetalingen plaatsvinden dan zal het limiet ook weer aangevuld worden.

Postorder bedrijven
Wat vaak niet als lening wordt gezien is het kopen op rekening bij de bekende postorder bedrijven zoals:
• Wehkamp.
• Otto.
• Neckermann.
Toch valt dit ook onder leningen. Je koopt immers iets en betaald dat in termijnen af. Het postorderbedrijf schiet je als het ware het bedrag voor zodat je toch alvast over de spullen kunt beschikken.

Mini leningen
Deze leningen zijn vrij nieuw. Helaas maken veel mensen hier gebruik van. Binnen enkele minuten kun je een mini lening al afsluiten. Dit gebeurd vaak via internet en sms. De bedragen gaan tot ongeveer euro 1000.00. De bedragen dienen binnen een maand terug te worden betaald. De rente van deze leningen is erg groot. Zo kan het zijn dat je als je euro 500.00 leent je euro 650.00 terug moet betalen.