Lenen

Het lenen van geld komt steeds meer voor. Jaren geleden was dit gemakkelijker dan nu. Nu is men een stuk strenger geworden en wil men ook zeker weten dat men het geleende geldbedrag terug kan verwachten.


Lenen
Het lenen van geld kun je het beste bij een erkende instantie zoals een bank doen. Er zijn mensen actief op internet en in kranten die leningen aanbieden, maar dat zijn vaak oplichters. Ga hier dus nooit op in!

Hoeveel kun je lenen?
Hoeveel iemand kan lenen is afhankelijk van een aantal factoren:
• Netto inkomsten uit werk of uitkering.
• Woonlasten zoals hypotheek of huur.
• De looptijd van de lening. Er wordt gekeken of deze wel reëel is en dat men de lening dus ook in die periode kan aflossen.
Er wordt dus gekeken naar het financiële plaatje van iemand. Of er wel voldoende binnenkomt om naast de vaste lasten ook de lening te kunnen afbetalen.

Alleen een lening afsluiten.
Ben je getrouwd dan zal je partner ook moeten tekenen voor de lening. Ben je samenwonend dan kun je wel alleen een lening aanvragen zonder dat je partner hieraan mee doet.

Leeftijd
Een lening kan men afsluiten vanaf 18 jaar. 68 jaar is de uiterlijke leeftijd dat iemand nog een lening kan aanvragen. De looptijd is dan ook maar 4 jaar. Sommige banken bieden echter nog een seniorenlening aan. Hierin zit een overlijdensverzekering waarvoor men moet tekenen.

Beschikken
Wanneer je over het leenbedrag kunt beschikken is per bank verschillend. Bij de een heb je het na enkele uren al op de bank staan, terwijl je bij een ander enkele dagen moet wachten. Vaak kun je per internet of ter plaatse informatie invullen en moet je wat kopietjes meesturen van gevraagde papieren zoals:
• Paspoort of ID kaart.
• Recente loonstrookjes of uitkeringsbewijzen.
• Recent bankafschrift waarop het loon vermeld staat.
De papieren worden naar de bank doorgestuurd en bekeken. Indien er goedkeuring plaatsvindt, zal de bank zo snel mogelijk tot uitbetaling overgaan.

BKR
Vrijwel iedere bank zal navraag doen bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit ligt in Tiel en heeft alle gegevens over mensen die ooit eerder een lening hebben aangevraagd of iets bij een postorder bedrijf op afbetaling hebben gekocht. Ook telefoonabonnementen zijn er bekend. Ook is er bekend of men wel tijdig afbetaald en zich aan de regels houdt. Is dit niet zo dan krijgt men een code en kan het zijn dat een nieuwe lening of aankoop geweigerd wordt omdat men er niet in geloofd dat het leenbedrag terugbetaald zal worden.

Oplichting
Mensen die bij het BKR geregistreerd staan en geen nieuwe lening kunnen krijgen gaan vaak op zoek naar een andere manier om aan geld te komen. Er wordt namelijk veel geadverteerd op internet en in kranten met de zogenaamde BKR leningen. Er wordt je wijs gemaakt dat je ondanks je BKR registratie bij hen wel kunt lenen. Vaak vragen zij een groot bedrag voorop te betalen als vorm van verzekering. Na de aanbetaling hoort of ziet men niets meer. Ga hier dus nooit op in, want je kunt naar je geld fluiten.