Kopen op afbetaling

Kopen of afbetaling betreft een aankoop, waarvoor je achteraf betaalt. Meestal betaal je af in termijnen, maar het kan ook een heel bedrag zijn. De vergoeding die je hiervoor betaalt, bestaat uit rente. Deze rente is meestal hoog en ligt vaak in de buurt van de maximaal toegestane kredietrente. Je kunt je dus afvragen of het wel slim is om een aankoop op afbetaling te doen.


Kopen op afbetaling kan op verschillende manieren. De creditcard is er een voorbeeld van. Je koopt iets met je creditcard en je betaalt het bedrag later terug aan de bank. Dat kan ineens, maar ook in termijnen. Huurkoop is ook een voorbeeld van kopen op afbetaling. Bij huurkoop doe je vaak eerst een aanbetaling en later wordt de koopsom voldaan in termijnen. Nog een veel voorkomend voorbeeld is het postorderkrediet. Je bestelt je aankoop uit een catalogus en betaalt later al dan niet in termijnen je aangekochte goed terug.

Met je aankoop op afbetaling, neem je dus in feite een lening, ofwel krediet. Het kan een aantrekkelijke manier zijn van aankopen. Je hebt bijvoorbeeld iets nodig, maar je hebt de financiƫle middelen op dat moment niet. Wanneer het gaat om grote aankopen, kun je kiezen voor andere alternatieven. Voor een persoonlijke lening betaal je bijvoorbeeld een lagere rente. Bij huurkoop wordt je pas eigenaar van je aankoop als de laatste termijn is voldaan. Wanneer je niet meer aan je maandelijkse afbetaling kunt voldoen, kan de leverancier de aankoop terug eisen.

Als de verkoop van je aankoop niet voldoende opbrengt, kan de leverancier alsnog de restschuld op je verhalen. Bedenk daarom goed of hetgeen je wilt kopen beslist nodig is en bedenk vervolgens welke de beste manier van financieren is. Kopen op afbetaling is waarschijnlijk de duurste vorm van lenen. Bedenk dat er genoeg alternatieven zijn.