Oversluiten hypotheek

Soms kan het gunstig zijn je oude hypotheek over te sluiten. Op dit moment is bijvoorbeeld de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie opgetrokken, waardoor je een hypotheeklening tegen een lagere rente kunt afsluiten. Een lagere hypotheekrente staat gelijk aan lagere woonlasten. Staar je daar echter niet blind op, want bij het oversluiten van een hypotheek moet je rekening houden met een aantal bijkomende zaken. Deze kunnen er voor zorgen dat oversluiten verre van gunstig uitpakt.


Het oversluiten van een hypotheek doe je door je oude hypotheek op te heffen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Je betaalt hier kosten voor. In de meeste gevallen betaal je een boete voor het vervroegd aflossen van je oude hypotheek. Vraag van tevoren hoe hoog de boete is voor het opheffen van de oude hypotheek. Bedenk wel dat je een pro-forma berekening krijgt die af kan wijken van een definitieve berekening.

Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek moet je afsluitkosten betalen. Je krijgt met kosten te maken voor de notaris en eventueel kosten voor een nieuwe taxatie omdat de waarde van je huis opnieuw bepaald moet worden.
Houd rekening met deze kosten en vraag met de verzamelde informatie hierover verschillende offertes aan bij verschillende hypotheekverstrekkers. Zo kun je bepalen of het de moeite waard is om je oude hypotheek over te sluiten. Je kunt ook aan de geldverstrekkers vragen om een kostenberekening van bijkomende kosten.

Wanneer je huis overwaarde heeft, kan het nog voordeliger zijn om je hypotheek over te sluiten en het bedrag voor de hypotheek overeenkomstig te verhogen. Het huis kan in de loop der tijd in waarde gestegen zijn. Je kunt in dat geval een hoger bedrag lenen voor de hypotheek en de overwaarde voor andere doeleinden gebruiken.