Huis verbouwen met een tweede hypotheek

Een huis verbouwen gaat aardig wat geld kosten. Wanneer je overweegt een geldlening te nemen voor de aanbouw van bijvoorbeeld een dakkapel, is het nemen van een tweede hypotheek de voordeligste manier van financiering.


Een tweede hypotheek is een extra lening op hetzelfde onderpand. Zolang het geld uit de tweede hypotheek wordt besteedt aan verbetering van de woning en deze woning het hoofdverblijf is, kan de hypotheekrente worden afgetrokken. De lagere hypotheekrente en het fiscale aftrekvoordeel maken deze vorm van financiering extra voordelig. Een tweede hypotheek is alleen mogelijk als er sprake is van overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de hypotheek die erop rust.

Een tweede hypotheek is alleen voordelig als er grote bedragen mee gemoeid zijn. Voor de opname van kleine bedragen heeft een tweede hypotheek geen zin, omdat er veel kosten moeten worden gemaakt. De overwaarde zal voor de aanvraag van een tweede hypotheek moeten worden aangetoond. Hiervoor is een taxatie van de woning nodig. In een enkel geval is de WOZ beschikking van de gemeente voldoende. Naast de eventuele taxatiekosten krijg je ook te maken met notariskosten en afsluitkosten. De kosten kun je meenemen in het te lenen bedrag.

In plaats van het nemen van een tweede hypotheek kun je ook overwegen de bestaande hypotheek over te sluiten. In de meeste gevallen zul je een boetebedrag moeten betalen voor het vervroegd aflossen van je hypotheek. Reken daarom eerst uit welke optie voor jou voordelig uitpakt: het nemen van een tweede hypotheek of het oversluiten van de hypotheek. Vraag hiervoor meerdere offertes aan bij verschillende hypotheekverstrekkers.