Huis kopen

Je bent van plan een huis te kopen. Daar komt veel bij kijken. Heb je al een idee hoe groot het huis minstens moet zijn en in welke buurt het moet liggen? Je bespaart je veel tijd door eerst een plan van aanpak te maken, voordat je lukraak woningen gaat bezichtigen.


Voordat je de makelaar belt, is het handig om te weten hoeveel geld jij aan een huis kunt besteden. Je kunt via verschillende websites berekenen hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. Realiseer je dat je in deze tijd niet makkelijk een maximale geldlening voor een hypotheek krijgt. Ga daarom bij voorkeur met een marge van 15 procent onder de berekeningen zitten.

Bedenk van tevoren hoe het huis er uit moet zien en welke faciliteiten het moet hebben. Maak een wensenlijst van het soort huis (rijtjeshuis of appartement), het aantal kamers, badkamer met of zonder ligbad, een garage, et cetera. Denk niet alleen aan het huis, maar ook aan de omgeving. Als je kinderen hebt, wil je misschien dat er scholen in de buurt zijn of een speeltuin. Het bespaart veel tijd (en kosten) als je van tevoren weet wat voor huis je zoekt. Huizen die niet voldoen aan de wensenlijst, kunnen direct worden overgeslagen.

Heb je een geschikt huis gevonden, ga dan niet meteen te gretig bieden. Je weet hoeveel je maximaal te besteden hebt, dus het openingsbod mag laag worden ingezet. Profiteer van de crisis van dit moment. De verkoper wil zijn huis graag kwijt. Waarschijnlijk heeft hij inmiddels al een ander huis gekocht. Laat je adviseren door een eigen makelaar over de hoogte van een reƫel bod.

Als de deal is gesloten, is het zaak om de juiste hypotheek te vinden. Vraag offertes van verschillende hypotheekverstrekkers op en laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Een hypotheek kan binnen twee weken geregeld worden, maar omdat het altijd tegen kan zitten, is het verstandig bij het bod het kunnen financieren van de hypotheek als ontbindende voorwaarde te melden.