Pak je schulden aan

Iedere huishouding heeft wel ergens een lening uit staan. Het varieert van rood staan, een krediet bij een postorderbedrijf, een lening voor de auto, enzovoorts. Ook een hypotheek is een geldlening. In feite kun je alle zaken die niet contant worden betaald, zien als vorm van financiering en dus een schuld. Nu hoeft het hebben van een schuld niet direct problemen te voorzaken. Het is pas een probleem als je middelen te kort komt om de leningen terug te betalen.


Een schuld ontstaat niet uit het niets. Het begint meestal met verleidingen tot het aanschaffen van dingen waar je op dat moment niet voldoende geld voor hebt. Soms zijn veranderende omstandigheden een oorzaak, bijvoorbeeld een daling in inkomsten vanwege ontslag of arbeidsongeschiktheid. Je kunt niet meer op dezelfde financiële voet leven, maar je negeert dat. Misschien omdat je denkt dat “later alles weer goed komt”. Op een bepaald moment kun je de lening niet meer zo makkelijk af betalen. Je neemt nieuwe leningen om de andere af te kunnen lossen. De schuld wordt alsmaar groter tot je op een dag ontdekt dat hij je boven het hoofd is gegroeid.

Dan komt de dag dat je rekeningen niet meer kunt betalen. Er ontstaan achterstanden en de aanmaningen en incassokosten maken het allemaal nog erger. De deurwaarder komt beslag leggen op je spullen en rekent daar ook weer kosten voor. In enkele gevallen legt de deurwaarder beslag op je inkomsten. Je houdt nog minder geld over rekeningen te betalen en rond te komen.

Laat het niet zover komen. Neem je financiële situatie onder de loep als je schulden hebt af te lossen. Bedenk een waterdicht plan om de schuld aan te pakken, zodat je niet in de problemen kunt komen. Heb je geen idee hoe je het aan moet pakken, wacht dan niet te lang met het inschakelen van deskundige hulp. Voor schuldbemiddeling kun je terecht bij de gemeente van je woonplaats of bij particuliere professionele schuldhulpverleners.