Minder drinken hoe doe je dat

Heb je het gevoel dat je wel erg veel drinkt de laatste tijd en zou je dat graag willen minderen? Je zou eigenlijk zonder probleem moeten kunnen stoppen. Maar dat lukt niet iedereen. Wie jarenlang gewend is iedere dag alcohol te drinken, al is het niet veel, zal in meer of mindere mate verslaafd aan de borrel zijn geraakt. Deze tips helpen je te minderen.


Iedere dag een borrel of twee (of meer) drinken kan op den duur een gewoonte worden, waar je niet zo makkelijk van af komt. Waarom drink je eigenlijk? Je kunt alcohol drinken omdat je het lekker vindt en voor de gezelligheid. Als je echter iedere dag op vaste tijdstippen je glaasje(s) nuttigt, creƫer je een ongezonde gewoonte. Dat doe je ook als je altijd naar een borrel grijpt bij bepaalde gevoelens, bijvoorbeeld uit eenzaamheid of verdriet.

Het is zaak om de gewoontevorming te doorbreken. Spreek met jezelf af dat je op twee dagen in de week geen alcohol drinkt. Sta jezelf ook niet toe om alcohol te drinken als je moe of gespannen bent. Als er een feestje is, kun je met jezelf van tevoren afspreken hoeveel glazen alcohol je maximaal zult drinken. Drink tussen elk glas alcohol een glas water of frisdrank leeg.

Als je wilt weten of je drinkgedrag risicovol is, kun je via het internet verschillende zelftesten doen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Alcoholinfo.nl. Je kunt daar ook meer informatie krijgen over de gevolgen van overmatig drankgebruik. Als je inderdaad teveel drinkt, heb je waarschijnlijk hulp nodig om de verslaving kwijt te raken. Je kunt via verschillende websites op anonieme wijze professionele hulp of begeleiding vinden.