Herken de bedorven mossel

Mosselen zijn vers het lekkerst, maar bederven snel. Vroeger at men mosselen alleen in de maanden met een “r”. In mei, juni, juli en augustus werd het eten van mosselen afgeraden. De mosselperiode waarin de weekdieren gegeten konden worden, had vroeger alles te maken met de versheid, die destijds niet in stand gehouden kon worden met moderne koelinstallaties of ijskasten.


Hoe herken je een bedorven mossel? Wanneer je met een grote zak mosselen thuiskomt, kunnen er (vooral in de zomer) enkele zogenaamde gapers tussen zitten. Dit zijn mosselen die openstaan. Als er grote hoeveelheden gapers tussen zitten, kan dit er op duiden dat deze mosselen niet al te vers zijn. Betreft het slechts een enkele openstaande, dan is dat vrij normaal. De mossel is dood als de schelp met de hand enige malen kan worden dichtgeknepen en vervolgens niet uit zichzelf gesloten blijft. Gooi deze exemplaren weg.

Je kunt de versheid van een mossel testen als volgt. Neem hem in de hand en probeer met de duim de schelphelften over elkaar te schuiven. Bij de verse mossel lukt dit maar één keer. De mossel zal zich stevig sluiten. Een wat minder verse mossel zal toestaan dat de schelphelften over elkaar worden geschoven.
Let bij het kopen van mosselen goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Vervoer ze als het even kan in een koeltas of koelbox. Bewaar mosselen tot gebruik in de verpakking in de koelkast.

Je wordt over het algemeen niet ziek van te kort gekookte mosselen. Mosselen kunnen namelijk ook rauw gegeten worden. In veel restaurants die mosselen op de kaart hebben staan, worden de “Moules parquées” (rauwe mosselen) als specialiteit aangeprezen. Bedenk wel als je voor rauwe exemplaren kiest dat er een onderzoek naar mosselen is gedaan, waaruit is gebleken dat 5 tot 20 procent van alle mosselen met de bacterie campylobacter lari besmet zijn. Koken maakt deze bacterie onschadelijk.

Soms tref je het gewoon niet. Je hebt je best gedaan maar je zag net dat ene bedorven exemplaar over het hoofd. Je kunt ook van het eten van mosselen in het restaurant ziek worden, dus het kan de beste kok overkomen. Je kunt goed ziek worden van bedorven mosselen, maar na drie dagen ben je daar meestal wel weer helemaal van af.