Vergeten groente

Vroeger aten onze grootouders raapstelen en aardperen. De mensen hadden vroeger niet zoveel geld en eten was niet veel anders dan een eerste levensbehoefte. Door de loop van de jaren is veel groente uit het zicht geraakt. De reden? Veel groente smaakte gewoon niet lekker of was te bewerkelijk om te bereiden. De ouderwetse Hollandse stamppot werd langzamerhand steeds meer vervangen door nieuwe luxe producten en gerechten uit verre landen.


Onze voorouders vroegen zich niet bij het eten af of het wel lekker was. Het ging vooral om het vullen van de maag zodat je de volgende dag weer gezond de arbeid kon verrichten. Men at wat de pot schafte. Tijden zijn veranderd. Dankzij de economische ontwikkelingen konden mensen zich steeds meer luxe en comfort permitteren. Bepaalde groente werd minder populair en verdween steeds meer van tafel.

Tegenwoordig zie je de schappen weer gevuld worden met groente van vroeger. De brave Hendrik lacht ons weer toe naast de stoppelknol en de topinamboer. De smaak van de mens is namelijk steeds weer toe aan iets vernieuwends. Het blijkt dat van de oude knollen met de hedendaagse kooktechnieken iets heel lekkers valt te maken. Bekende televisie koks prikkelen de nieuwsgierigheid van de kijkers met culinaire variaties op winterbiet en pastinaak en hippe restaurants volgen de trend op de voet.

Na een periode van kapitaal vergaren is de mens zich weer bewust dat gezondheid het allerbelangrijkste bezit is. Nu blijkt de vergeten groente ook heel erg gezond te zijn. Omdat de groente uit eigen grond komt, is zij precies afgestemd op onze behoeften. Onze voorouders wisten dat al. Wij kunnen de groenten dankzij onze moderne culinaire ontwikkelingen en toepassingen nu ook weer helemaal waarderen. De winkels volgen de trend nu ook en daarom hoef je niet meer per se naar biologische winkels of de natuurwinkel op zoek te gaan naar de ingrediƫnten voor de smakelijke recepten waarin de vergeten groente de hoofdrol speelt.