Gezond uit eigen grond

Wie kiest voor Hollandse groenten doet een goede keuze. De groenten van eigen bodem zijn goedkoop, lekker en gezond. Elk jaargetijde worden specifieke groenten en fruit geteeld, waardoor er ieder seizoen volop keuze is. De prijs van Hollandse groente is beslist goedkoop als je voor de seizoensgroente kiest. Seizoensgroente wordt geoogst in bepaalde maanden van het jaar. Ze zijn dan volop in de schappen van de winkels aanwezig. De prijs is lager dan geïmporteerde groente.


Wanneer je let op de prijzen, zul je zien dat het Hollandse fruit en groente van het seizoen lager geprijsd zijn dan de geïmporteerde groente. Er is volop keuze, want ieder klimaat heeft bijbehorende producten. Seizoensgroenten zijn vol van smaak en erg gezond omdat ze veel vitaminen en mineralen bevatten. De voedingsstoffen zijn precies afgestemd op het Nederlandse klimaat en vullen de behoefte daaraan prima aan.

De prijs van zowel groente als fruit is de laatste jaren behoorlijk gestegen. Kasteelt, geavanceerde techniek en import zorgen ervoor dat de meest exotische soorten het hele jaar door kunnen worden aangeboden. De groente die gekweekt wordt in verwarmde kassen of die vervoerd moeten worden met het vliegtuig uit verre oorden drukken uiteraard op de prijs. De smaak van geïmporteerd fruit is vaak niet optimaal, omdat het fruit bij het oogsten nog niet helemaal rijp is.

Je kunt groenten en fruit vaak langs de kant van de weg kopen. Per seizoen worden verschillende producten, rechtstreeks van het land aangeboden. Op de markt worden producten verkocht die rechtstreeks van de veiling komen. Je kunt heel voordelig aan vers fruit en groente komen door aan het einde van de dag langs de groentemarktkramen te gaan. De marktverkopers willen van hun waren af en bieden ze aan het einde van de middag tegen lagere prijzen aan.