Alcoholgebruik

Vrijwel iedereen neemt wel eens een alcoholisch drankje. Dit kan zijn voor de gezelligheid tijdens het eten of uitgaan of gewoon om s’avonds na een lange werkdag lekker te ontspannen.


Hart en bloedvaten
Alcohol is niet altijd slecht zoals men vaak denkt. Een tot twee glazen per dag kan zelfs voor een sterker hart en bloedvaten zorgen. Deze worden door de alcohol beschermd waardoor er minder schade aangericht kan worden. Matig gebruik kan dus zelfs goed zijn voor de gezondheid.

Overmatig gebruik
Overmatig alcoholgebruik kan wel voor veel problemen zorgen. Niet alleen kan het de gezondheid schade toebrengen, maar ook op sociaal gebied kan overmatig alcoholgebruik voor problemen zorgen. Lichamelijke en psychische klachten komen het meeste voor. Als iemand zoveel alcohol tot zich neemt en niet meer zonder kan, dan wordt er van alcoholisme gesproken.

Alcoholisme
Alcoholisme zorgt ervoor dat je niet goed meer functioneert. Je bent afhankelijk van alcohol en kunt niet meer zonder. Alcoholisme is een verslaving die veel kapot kan maken. Niet alleen je lichaam krijgt hierdoor flink te verduren, maar ook sociale contacten gaan hierdoor kapot.

Alcohol
Alcohol zorgt voor een verdovende werking. Het is een product van de natuur, dat ontstaat doormiddel van vergisting. Alcoholische dranken kunnen in twee groepen worden onderverdeeld:
• Zwak alcohol houdende dranken. Dranken tot 15% zoals bier en wijn).
• Sterk alcohol houdende dranken. Meer dan 15%. Bijvoorbeeld Jenever of Whisky.

Stoppen met drinken
Alcoholverslaving is een langdurige verslaving. Om een verslaving zo goed mogelijk te kunnen behandelen, is het het beste als deze zo vroeg mogelijk wordt ontdekt. De gebruiker heeft zelf meestal niet eens in de gaten dat hij of zij verslaafd is, maar de omgeving wel. Hoe langer iemand aan een verslaving lijdt des te moeilijker is het om er vanaf te komen. Een behandeling wil echter niet zeggen dat men ook daadwerkelijk van de verslaving afraakt. Bij veel mensen lukt dit niet en er zijn ook veel mensen die na enige tijd weer in hetzelfde patroon terug vallen en opnieuw met de verslaving te maken krijgen. Er zijn voor alcoholverslavingen een drietal behandelingen mogelijk:
• Psychosociale behandelingen. Motiverende gesprekken die de gebruiker moeten doen in zien dat hij of zij verkeerd bezig is. Dit gebeurt vaak in klinieken.
• Medicatie. Er zijn medicijnen die het lichaam geen alcohol laten accepteren. Zo ontwikkelt men een afkeer voor alcohol.
• Zelfhulp. Als men het liever zelf wilt proberen dan zijn er zelfhulpgroepen waar men naar toe kan. Denk hierbij aan de AA (Anonieme Alcoholisten).
Informatie over behandelmethodes en zelfhulpgroepen kun je aanvragen bij je huisarts. Ook zijn er anonieme telefoonnummers waar je dus anoniem informatie kunt aanvragen.