Alcohol en jongeren

Het alcoholgebruik van jongeren baart de overheid zorgen. Daarom is er dit jaar een campagne gestart waarbij vooral de ouders worden aangesproken over de invloed en gevolgen van alcoholgebruik bij jongeren.


Kinderen drinken op steeds jongere leeftijd. De gemiddelde leeftijd ligt tussen 11 en 13 jaar. Meisjes deden er in het verleden niet erg aan mee, maar tegenwoordig heeft bijna 70 procent van de 12-jarige meisjes wel eens alcohol gedronken.

Het gebruiken van alcohol op jonge leeftijd is slecht voor de gezondheid en ontwikkeling. Alcoholgebruik verhoogt de kans op hersenschade op latere leeftijd. Schoolprestaties lijden vaak onder overmatig alcoholgebruik. Alcohol is een drug. Het kan leiden tot verslaving. Teveel alcoholgebruik kan zelfs leiden tot een alcoholvergiftiging. Jaarlijks worden er ruim honderd jongeren (onder de vijftien jaar!) in ziekenhuizen behandeld voor een alcoholvergiftiging.

De campagne van de overheid is gericht op het aanspreken van ouders. Het is namelijk uit een groot opgezet onderzoek gebleken dat het stellen van duidelijke en strenge regels een preventieve werking heeft op het drankgebruik. De aanwezigheid van alcoholische drank in huis kan een risicofactor zijn om kinderen een impuls te geven om (bovenmatig) te drinken. Het blijkt helemaal geen positieve inbreng te geven om kinderen thuis alcohol te leren drinken in de hoop dat daardoor buitenshuis verantwoord met drank wordt omgegaan. Het werkt eerder averechts. Hoe jonger het kind begint met het drinken van alcoholische drank, hoe groter de kans is op een bovenmatig drankgebruik. Uit het onderzoek bleek ook ouders coulanter bleken bij het alcoholgebruik van het jongste kind. Het alcoholgebruik van de ouders heeft een belangrijke invloed op het alcoholgebruik van de kinderen.