Budget koken

Het leven wordt steeds duurder en daarom zijn veel mensen genoodzaakt op veel dingen te bezuinigen. Zaken waar uitgaven het eerst gematigd worden, zijn de luxe aangelegenheden, zoals vakanties en uitgaan. Toch kunnen de boodschappen ook een aanzienlijke besparing opleveren.


Je bespaart al snel tot 30 procent op je boodschappen als je kiest voor huismerken. De kwaliteit van de huismerken doet over het algemeen niet onder voor de bekende merken.

Wanneer je kiest voor groenten en fruit van eigen bodem, de zogenaamde seizoensgroenten, levert dat niet alleen voordeel in de prijs op. Seizoensgroente is precies afgestemd op het klimaat en smaakt daarom het lekkerst van alle groente. Sla extra veel in en leg een voorraad aan in de vriezer.

Koop kruiden in de supermarkt bij voorkeur in een potje. Je kunt eenvoudig een eigen kruidentuintje aanleggen. Heb je geen tuin? Gebruik dan de vensterbank. Je eigen kruiden kweken, kan jaarlijks veel geld besparen. Voorverpakte verse kruiden kosten al snel twee euro per maaltijd. Heb je geen zin in het extra werk van tuinieren? Kies dan voor gedroogde kruiden. Deze zijn goedkoper.

Als je vlak voor sluitingstijd je boodschappen gaat doen, ligt veel (normaal duur) vlees afgeprijsd in de schappen. Doe hier je voordeel mee. Op de markt kun je voor sluitingstijd heel goedkoop groenten, bloemen en visproducten inslaan.

Je kunt veel geld besparen op de aanschaf van energiezuinige kookapparatuur. Kook het water in de waterkoker in plaats van een pan. Gebruik voor het koken een snelkookpan. Een energiezuinige diepvriezer verdient zichzelf al snel terug. Denk bijvoorbeeld maar aan de afgeprijsde artikelen die je voor sluitingstijd hebt bemachtigd.