De functionele oplader

De kwaliteit van een oplader is beslissend voor het prestatievermogen van de accu. Een goede oplader bezit een uitschakelmechanisme, wat voorkomt dat de maximale laadtoestand wordt overschreven. Dit betekent tevens een langere levensduur van de accu en betere resultaten. De oplader is te verkrijgen in diverse soorten en maten en van goedkoop tot aan duur. Wat is goed en waar moet je onder andere op letten.


Het belangrijkste is het nagaan voor welke accu’s de oplader nodig is. Voor bijvoorbeeld alleen de penlite, de 9 V blokaccu’s of wellicht voor alle gangbare accutypen. Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden, hier volgen er een aantal:

De batterijlader, deze is alleen te gebruiken bij batterijen die herlaadbaar zijn.
De universele acculader, te gebruiken voor bijvoorbeeld de videocamera.
De duallader, een lader waarin twee accu’s tegelijk geladen kunnen worden.
De Reislader, dezelfde accu maar dan kleiner in omvang, waardoor deze makkelijk mee te nemen is op reis.
De autolader, vooral voor het opladen van de mobiele telefoon, waarvoor de sigaretten aansteker van de auto als voeding wordt gebruikt.
De Quick chargers ofwel de snelle laders. Deze laden razendsnel op wat helaas wel ten koste van de levensduur van de batterij kan gaan.
De docking- of powerstations. Hier worden apparaten in gehangen en opgeladen die voorzien zijn van een interne accu.

Wat ook zeker niet vergeten mag worden is de keuze van de laadtijd, minder dan 4 uur of misschien vanaf 9 uur, de voedingsspanning, 230 volt of wellicht de 12 v ingang en het aantal laadschachten.
De laadtechnieken verschillen tevens per lader. Zo zijn er de standaard laadtechnieken, waar geen uitschakeling plaats vindt na het opladen en waarbij accu’s onafhankelijk van hun vermogen opgeladen worden met een bepaalde laadstroom.
De timergestuurde oplaadtechniek daar in tegen schakelt wel uit na het opladen, omdat de tijd en de laadstroom vooraf zijn vastgelegd.
Als laatste hebben we nog de microprocessorgestuurde oplaadtechniek, welke de soort batterij herkent en de bijbehorende laadtijd, waardoor de laadstroom individueel wordt aangepast.