Digitale tv

Tegenwoordig kijken er steeds meer mensen naar digitale tv. Digitale tv zorgt voor beter geluid en beeld dan standaard tv of te wel analoge tv.


Welke tv is geschikt?
Waak wordt er gedacht dat digitale tv alleen mogelijk is bij nieuwe tv’s zoals de platte flatscreen en lcd tv’s. Dit is niet zo. Ook de oudere tv’s kunnen flink verbeteren in beeld en geluid als men voor digitale tv kiest.

Installatie
De installatie is zeker niet moeilijk. Dit is zelf goed te doen. Kom je er niet uit dan kun je de firma waar je de digitale tv van krijgt vragen om een monteur mee te sturen bij aflevering van het pakket. De digitale ontvanger dient te worden aangesloten op de wandcontactdoos. Daarna moet deze op de tv worden aangesloten. De digitale ontvanger wordt dus tussenbeide geplaatst. Daarna rest alleen nog het inladen van de zenders.

Smartcard
Bij je pakket krijg je een smartcard geleverd. Dit is een kaart die lijkt op een bankpasje en die in de ontvanger dient te worden geplaatst. Na het plaatsen gaat het kastje zelf alle gegevens zoeken en gaat de zenders inladen.

Zenderpakketten
Bij digitale tv krijg je standaard het basispakket. Hierin zitten de bekende zenders zoals Nederland 1 t/m 3, RTL 4, SBS6 etc. Wil je extra zenders dan kun je vaak nog extra pakketten kiezen. Bijvoorbeeld:
• Filmzender. Hierop komen de hele dag speelfilms.
• Sportzender. Hierop komt de gehele dag sport.
• Eredivisie Live. Hierop komt in de weekenden eredivisie voetbal en door de week herhalingen.
• Buitenlandse zenders. Bijvoorbeeld Chinese zenders.
• Erotische zenders. 18+ zenders.
Voor deze pakketten betaal je naast het basispakket wel extra. De kosten kun je opvragen bij de aanbieder van de digitale tv.

Ontvangers
Jaren geleden toen digitale tv pas op kwam zetten was er maar een soort ontvanger beschikbaar. Dit was een klein standaard kastje waar alleen de smartcard in geplaatst kon worden. Tegenwoordig kun je kiezen uit verschillende soorten ontvangers. Je hebt er zelfs waar een harde schijf is ingebouwd waardoor je programma’s direct kunt opnemen. De kosten van de ontvangers kunnen flink variëren. Zo heb je er een voor een paar tientjes terwijl de ontvangers met harde schijf enkele honderden euro’s kunnen kosten.

Elektronische gids
Als je digitale tv hebt dan beschik je direct over een elektronische tv gids. Hierop kun je zien wat er op tv komt. Je kunt zelfs zoeken op categorie. Ben je bijvoorbeeld sportliefhebber dan kun je voor de categorie sport kiezen. De tv gids geeft dan alle sportprogramma’s aan die er op komen. Ontvangers die een harde schijf hebben waarop programma’s kunnen worden opgenomen hebben een tv gids waaruit men meteen programma’s die men op wil nemen kan instellen. Erg gemakkelijk en handig.

Aanbieders
Nederland kent enkele aanbieders van digitale tv. Welke je kunt kiezen is ook afhankelijk van de plaats waar je woont. Het kan zijn dat een aanbieder niet actief is in bepaalde plaatsen. Aanbieders van digitale tv zijn:
• Ziggo.
• KPN.
• EDPnet.
• Canaal digitaal.