Vogelspin

De vogelspin is familie van de gewone spin. De vogelspin soorten die er zijn komen alleen voor in de Tropen: • Midden-Amerika. • Zuid-Amerika. • Afrika. • Azië.


Vogelspin
De naam slaat eigenlijk nergens op. De vogelspin heeft niets met vogels te doen en jaagt er ook niet op. Vogels zijn sneller een vijand als een vriend van de vogelspin. De naam komt doordat iemand jaren geleden een grote spin een klein vogeltje zag eten. Deze waarneming stamt uit de 18e eeuw en is nooit echt bewezen.

Tarantula
Naast de naam vogelspin wordt ook de naam Tarantula gebruikt voor deze groep spinnen. Eigenlijk heeft de Wolfspin deze naam gekregen, maar de naam wordt nu voor meerdere soorten spinnen gebruikt. Vooral spinnen die groot en harig zijn worden al snel Tarantula genoemd.

Bananenspin
De naam bananenspin wordt gebruikt doordat er vaak spinnen opduiken in kisten of dozen met bananen afkomstig uit de Tropen. Zo kan het dus zijn dat door export de spin heel ergens anders terecht komt. In Nederland is dit ook wel eens voorgekomen.

Groepen
De vogelspin is in verschillende groepen te verdelen:
• Onderorde. Vogelspinachtigen.
• Familie Theraphosidae. Vogelspinnen.
• Onder familie. Echte vogelspinnen.
• Geslacht Avicularia. Boomvogelspinnen.

Bouw
De vogelspin kan een bouw hebben van maar liefst 18 cm groot. De vogelspin is een grote spin met scherpe kaken. De spin is dik behaard en ziet er eng uit. Deze spin komt daardoor ook vaker in horror films voor, gewoon al omdat ze er eng uit zien. De grootste vogelspin is gemeten op maar liefst 32 cm. Dit is ongeveer zo groot als een stoeptegel. De spin eet alleen maar levend voedsel zoals vliegen, insecten en andere kleinere spinnen.

Gif
Het gif wordt meestal gebruikt om hun eten mee te vangen. In paniek kan de vogelspin ook een mens bijten. Dit kan erg pijnlijk zijn, maar niet dodelijk. In paniek verliest de spin ook haartjes. Deze kunnen branderig aanvoelen waardoor de huid kan gaan irriteren. Sommige soorten kunnen de haartjes ook afschieten als ze in een dreigende situatie zitten.

Eten
Sommige vogelspinnen worden gevangen om op te eten door de mens. Dit kan niet bij alle soorten. Maar enkele soorten zijn goed om te eten. Deze spinnen komen vaak uit Thailand.