Apenheul

In de jaren zestig kon je nog kleine aapjes gewoon in de dierenwinkel kopen. De Rotterdamse fotograaf W. Mager kocht twee dwergaapjes. Al snel raakte het vrouwtje zwanger waardoor er dus een kleintje bij kwam. De hobby van W. Mager liep al snel uit de hand en hij liet zijn beroep als fotograaf vallen.


Apenheul
Hij kwam toen met het idee van de Apenheul. Heul betekent een veilig oord. Een veilig oord voor apen. Hij wilde dat mensen net zo veel plezier aan apen beleefde als hij. Hij wilde geen apen in kooien, maar apen die tussen de mensen losliepen of niet ver van de mens vandaan lekker konden rondlopen, rennen en leven. Hij wilde natuurlijke buitenverblijven.

1971
In 1971 ging de Apenheul als klein parkje open in het Apeldoornse Berg en Bos. Er waren toen maar enkele soorten apen te zien:
• Wolapen.
• Slingerapen.
• Dwergapen.
Zowel de apen als de mensen genoten en het duurde niet lang voor er jongen bijkwamen. Het park werd hierdoor uitgebreid en er kwamen zelfs meerdere soorten bij.

Gorilla’s
In 1976 kwamen de eerste gorilla’s naar de Apenheul. Al binnen drie jaar werd de eerste gorilla baby geboren. De baby’s werden door hun eigen moeders grootgebracht, iets wat bij gorilla’s erg belangrijk is. Door de gorilla’s kwamen er ook steeds meer mensen naar de Apenheul.

Frankrijk
In 1997 vertrok W. Mager naar Frankrijk om ook daar een zelfde soort park op te zetten. Ook dit park is erg succesvol. Op 23 april 2008 is W. Mager overleden. Hij werd 67 jaar. Zonder W. Mager zouden apen nog steeds overal in kleine kooien zitten. Hij was degene die de apen hun natuurlijke gang liet gaan zodat toch mensen er plezier van kunnen hebben.

Heden
De Apenheul is erg populair. Jaarlijks brengen vele mensen een bezoekje aan dit park. Over de jaren heen zijn er veel meer apen bijgekomen en is het park nog meer uitgebreid. De beplanting is vernieuwd en de apen hebben veel nieuwe speelattributen zoals slingertouwen, boomhutten en waterpartijen. Bij de gorilla’s is een grote tribune gebouwd waar mensen dagelijks het voederen van de gorilla’s kunnen bewonderen. Ook nieuw is de jungle expeditie. Hier kan men direct rond lopen tussen wel 100 doodshoofdaapjes. Bruggen en hutten kunnen zowel door mensen als apen gebruikt worden. Zo kun je niet alleen alles vanaf de grond bekijken, maar ook vanuit de lucht. Deze beestjes zijn erg leuk en schattig om te zien, maar ook erg snel. Waarschuwingen hangen dan ook overal zodat de apen niet je tas, portemonnee, telefoon of camera stelen. Ook op eten zijn ze dol. Dit kan dan ook weg zijn voor je er erg in hebt. Overal lopen medewerkers rond om alle vragen te beantwoorden en alles in de gaten te houden.