Energiebesparing: voor het milieu en je portemonnee!

De energieprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. De bijdragen aan de energiemaatschappijen zijn een behoorlijke aanslag op het maandelijks budget. Jaarlijks betalen we in Nederland gemiddeld 2000 euro aan energiebedrijven. Of jij nu boven of onder dit gemiddelde zit, het loont zich beslist wat zuiniger met energie om te gaan. Als je dat niet voor je portemonnee hoeft te doen, is dat prima. Maar doe het dan wel voor het milieu. Je klein- en achterkleinkinderen zullen je dankbaar zijn.


Besparen op energie kan op verschillende manieren. Begin eerst in het klein. Je kunt via verschillende websites praktische tips vinden om zuiniger met energie om te gaan. Vervang al je lampen voor spaarlampen. Sluit ’s avonds alle gordijnen. Zet apparaten helemaal uit, in plaats van op de stand-by. Het is een greep uit de vele energiezuinige oplossingen die je meteen kunt uitvoeren. Deze kleine aanpassingen zullen je rekening niet direct met euro’s omlaag halen, maar alle kleine beetjes helpen. Op jaarbasis zal het zeker belonend zijn. Soms stijgen de energieprijzen en lijkt het alsof je het voor niets hebt gedaan. Troost je met de gedachte dat je anders bij had moeten betalen.

Bewust omgaan met energie staat synoniem voor bewust omgaan met het milieu. Bedenk dat voor het maken van energie evenals het verbruik ervan, koolstofdioxide vrijkomt. Het broeikaseffect ontstaat door grote hoeveelheden kooldioxide in de lucht. De uitstoot van kooldioxide kun je aanzienlijk beperken door gebruik te maken van duurzame energie. Duurzame energie wordt opgewekt met natuurlijke grondstoffen, zoals bio-energie en aardwarmte, de zon (zonne-energie), waterkracht of de wind.

Door bewust om te gaan, draag je bij aan een beter leefklimaat. En je wilt toch dat jouw kinderen en achterkleinkinderen een gezonde toekomst in het vooruitzicht hebben? Stel je voor dat deze alleen nog in een kunstmatige leefomgeving moeten leven en uit geschiedenisboekjes moeten leren hoe hun voorouders de planeet aarde verziekt hebben. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?