Consuminderen

We beseffen ons steeds meer dat ons milieu belangrijk voor onze toekomst is. De woorden “duurzaam”, “energiebewust” en “milieuvriendelijk” worden voor nieuwe producten gebruikt, om ze aantrekkelijker voor de consument te maken. Minder consumeren staat voor bewuster kopen. Milieuactivisten hebben het woord “consuminderen” aan het begin van deze eeuw in het leven geroepen.


Consuminderen betekent dat je doelbewust en zuinig omgaat met je uitgaven. De milieuactivisten die het woord uitvonden, ergerden zich groen en geel aan het buitensporig consumentengedrag. Zij waren de eersten die producten gingen recyclen, zonder zich daarvoor te hoeven schamen. Sterker nog, het werd een trendy manier van zuinig met geld omgaan. Recyclen is niet alleen een stuk goedkoper, het is ook nog eens goed voor het milieu. Wanneer je een product recyclet, hoeft het niet op de grote afvalberg.

Consuminderen is meer dan zuinig omgaan met geld en producten. Je krijgt een beter inzicht in je financiën, je krijgt er een goed gevoel bij en je bent sneller tevreden met wat je hebt. Inzicht in je geldzaken kun je krijgen door een lijst te maken van alles wat je uitgeeft. Categoriseer je uitgaven in vaste lasten (huur, gas, licht, water, belastingen en dergelijke), huishoudgeld (boodschappen, cadeaus), autokosten/brandstof, et cetera. Het kost in het begin wat extra inspanning, maar als je dagelijks, wekelijks en maandelijks je uitgaven bij houdt, krijg je meer grip op je geld. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je dit consequent volhoudt. Zodra je een goed inzicht in je uitgaven hebt gekregen, wordt het tijd voor een budget.

Met een budget houd je controle over je uitgaven. Het dwingt je tot het maken van keuzes. Je aankopen zul je vanaf nu niet meer impulsief doen. Dit hoeft beslist niet saai of vervelend te zijn, integendeel, je zult merken dat je steeds creatiever wordt. Als het je niet meteen lukt om zuiniger te leven, begin dan eerst met wat kleinere bezuinigingen. Neem bijvoorbeeld je boodschappen, of kleding, of de auto. Je zult merken hoe langer je het doet, hoe beter het je af zal gaan.