Wespenplaag

De wesp is een insect die houdt van zoetigheid. De rust van menig terrasje kan opgeschud worden door de komst van het geel-zwarte beestje. Ga nooit slaan naar wespen, want dan maak je ze juist agressief. Ze zullen uit noodweer gaan steken. Een wespensteek kan zeer pijnlijk zijn, en voor sommige mensen kan het zelfs fatale gevolgen hebben. Dat geldt voor mensen met een wespenallergie. Waarschuw daarom direct een arts als iemand vreemd en verward reageert op een wespensteek.


Wespen kun je maar lastig uit je tuin weren. Je kunt wespenvangers of wespenvallen ophangen die je vult met siroop. De wesp komt op de zoetigheid af en kruipt er in. Daarna kan hij er niet meer uit en op den duur zal hij verdrinken.
Wanneer zich opeens veel wespen op een plek bevinden, is de kans groot dat je te maken hebt met een wespennest. Een wespennest kan op verschillende plaatsen verborgen zitten: in de grond, in een spouwmuur, onder het dak, in vogelhuisjes en schuttingen.

Een wespennest heeft meerdere ingangen en is gemiddeld 20 tot 35 centimeter groot. Uit die eitjes komen steeds meer nieuwe wespen. Het nest wordt gemaakt van plantenvezels en droog hout. De wespen maken van deze materialen de zogenaamde raten. De koningin legt in iedere raat een ei. In augustus en september verlaten de wespen het nest in grote getallen.

Een klein wespennest kun je eventueel zelf verwijderen met wespenpoeder, maar het is beter de klus over te laten aan een deskundige. De professionele bestrijder gaat gewapend met handschoenen, een masker met beschermingsfilter en een overall het nest te lijf met een heftig bestrijdingsmiddel. Je vindt de professionele bestrijdingsdienst bij de gemeente (afdeling ongediertebestrijding).