Weg met teken!

Teken zijn kleine insecten. Ze zijn ongeveer tussen 1 en 3 millimeter groot. Ze voeden zich met het bloed van dieren en mensen. Ze komen hier veel voor in de natuur, meestal op bomen, struiken en hoog gras. Als er dan een dier of mens voorbij komt, liften ze graag even mee. Ze hebben een voorkeur voor warme, vochtige plekken, bijvoorbeeld in de oksel of lies.


Heeft de teek iemand te pakken, dan zuigt ze zich helemaal vol met het bloed van de gastheer. Dat doen ze door hun zuigsnuit in de huid te steken. Een teek valt er vanzelf af als ze zich helemaal heeft volgezogen. Het klinkt niet fijn, en dat is het ook niet. Zeker niet, als blijkt dat de teek een bacterie of virus heeft overgedragen aan haar gastheer.

Een kwart van de teken in Nederland draagt het Borrelia bacterie. Het is een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze ziekte begint met griepverschijnselen en een ringvormige huiduitslag. Hierna treden klachten op als vermoeidheid, hartkloppingen, gewrichtsklachten tot verlammingen. De ziekte van Lyme is niet besmettelijk voor andere mensen. Een behandeling met antibiotica verhelpt de klachten.

Teken komen steeds meer voor in Nederland. Ook het aantal teken dat de Borrelia bacterie draagt, neemt toe. De kans dat de teek de bacterie overdraagt, wordt kleiner naar mate de teek sneller uit het lichaam wordt verwijderd. Bij voorkeur binnen 24 uur. Controleer daarom je kinderen, als zij veel buiten spelen in een groene omgeving, op de aanwezigheid van teken. Het valt niet mee teken snel te vinden. Bij kinderen zitten ze meestal op het hoofd (achter de oren), maar andere geliefde plaatsen zijn de oksel, de bilnaad en de liezen.

Verwijder een teek met een speciaal tekenpincet of een gewoon pincet met fijne punten. Pak de teek hiermee zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem recht naar buiten, zonder hem kapot te knijpen. Het kan geen kwaad als er een stukje van de snuit in de huid blijft zitten. Ontsmet het plekje op de huid met alcohol (70%) of jodium. Noteer de datum en de plaats waar je de teek gevonden hebt in een agenda. Als er binnen drie maanden zich ziekteverschijnselen zoals hierboven vermeld zich voordoen, moet je direct naar de huisarts gaan.