Tips om muggen weg te jagen

Het zijn lastige beestjes: muggen. Ze zoemen hinderlijk en ze steken. Een muggensteek is vervelend omdat het flink kan jeuken. Soms kan een muggensteek zelfs heel gevaarlijk zijn. Als je in een tropisch land geprikt wordt door een mug, kun je daarmee besmet worden met een ernstige ziekte. Malaria is daar een welbekend voorbeeld van. Muggenbeten voorkom je door de muggen op afstand te houden. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd. De volgende tips zullen je helpen om zoveel mogelijk hinder van muggen te voorkomen.


In de apotheek en bij de drogist kun je verschillende insectenwerende middelen krijgen. Als je middelen gebruikt bij jonge kinderen, moet je de apotheker om advies vragen. Niet alle middelen zijn geschikt voor jonge kinderen. Je kunt hiermee je huid insmeren, maar er zijn ook middelen waarmee je de omgeving kunt beschermen tegen muggenhinder. Het bed kun je beschermen met een muskietennet. Het muskietennet kun je eventueel ook inspuiten met een insectenwerend middeltje.

Als het avond wordt, is het erg gezellig met elkaar rond een lichtbron te zitten. Daar komen de muggen ook op af. Zorg daarom liever dat je terras op verschillende plaatsen belicht wordt door het aanbrengen van lichtbronnen op afstand. Laat de lichten in de woning waar mogelijk uit. Dat voorkomt dat de muggen het licht in je huis opzoeken.

In de zomer is het heerlijk om veel buiten te zitten, in je tuin op de veranda of het balkon. Zorg ervoor dat je een hor voor de openstaande ramen en deuren hebt en houd deze goed gesloten. Zo kunnen de muggen minder snel naar binnen.

Als je muggen verjaagt door naar ze te slaan, worden ze net als wespen erg agressief. Ze zullen direct in de verdediging gaan en de kans op een muggensteek is vele malen groter. Lichtgekleurde kleding met lange mouwen en lange broekspijpen houden armen en benen beschermd tegen muggenbeten.

In bepaalde gebieden van de wereld komen muggen voor die bepaalde ziekten kunnen overbrengen. Vraag de GGD om meer informatie hierover als je van plan bent naar een dergelijk gebied af te reizen. Zij hebben vaccinaties en tabletten die je beschermen tegen de gevolgen van muggenbeten.