De Teckel

De Teckel behoort tot de dashond en is een gezinshond, maar kan ook een jager zijn. Het land van herkomst is Duitsland. Ze zijn er in drie soorten, de kortharige, de langharige en ruwharige Teckel.


De standaard teckel wordt ongeveer 35 centimeter en heeft een kortharige vacht. De meest voorkomende kleur is roodbruin. De vacht heeft niet zoveel verzorging nodig, enkel is het verstandig zo nu en dan met een rubberen handschoen de losse en dode haren te verwijderen. Het is ook aan te raden de gehoorgang goed schoon te maken en de nagels kort te houden.

De teckel staat erom bekend een lekkerbek te zijn, maar geef niet altijd toe, want een dikke teckel is niet gezond. De hond heeft een consequente opvoeding nodig, omdat ze vaak dominant en eigenzinnig kunnen zijn. Ze zullen nooit slaafs een commando opvolgen, maar met een beetje geduld en de juiste aanpak kun je ze best het één en ander leren. Wellicht is een puppy cursus verstandig, want teckels kunnen behoorlijk mokken en volhardend zijn in hun gedrag als ze iets willen wat jij niet wilt.

De teckel is niet direct sociaal naar andere mensen toe. Hij zal zich gereserveerd opstellen naar vreemden toe. Wanneer hij al vroeg aan kinderen kan wennen, zal dit later geen problemen meer geven. Dit geldt ook voor andere kleine huisdieren. In de regel kan hij met andere honden wel goed opschieten.
De teckel heeft veel beweging nodig en krijgt hierdoor een goede conditie. Hij heeft een jachtinstinct en kan fanatiek jagen op bijvoorbeeld konijnen, everzwijnen en reeën. Het is daarom ook verstandig de hond altijd aan te lijnen, want de kans bestaat wanneer je hem onaangelijnd laat lopen, hij de benen neemt wanneer zijn jachtinstinct de kop opsteekt.

Wanneer de teckel niet aan het jagen is of denkt, hangt hij bijna letterlijk aan zijn eigen mensen. Hij is moedig, slim, levendig en vindingrijk, maar ook dominant, eigenzinnig, waaks en vasthoudend. Laat de hond al op jonge leeftijd vertrouwd raken met de verschillende situaties, zodat zijn karakter zich in positieve zin kan ontplooien en je aan deze hond een fijne, nieuwsgierige en humorvolle kameraard voor het leven hebt.