De poedel

De poedel valt onder de categorie gezelschapshonden en zijn land van herkomst is Frankrijk. Er zijn verschillende soorten poedels van dwerg poedels tot aan de middenslag en de grote poedel. Alle drie kennen dezelfde verzorging, maar er zijn wel een aantal verschillen.


De dwergpoedel wordt niet hoger dan 35 centimeter. Hij heeft vaak een wollige vacht van kroeshaar met eenkleurige kleuren zoals zwart, wit, bruin, grijs en abrikoosachtig. De vacht wordt bijgehouden door deze te scheren, waarbij het haar op de poten, oren en kop wat langer wordt gehouden. Dit kan het beste door een professionele trimsalon worden gedaan, omdat de vacht van de poedel één van de moeilijkste vachten is om te toiletteren. De poedel verhaart niet, ze kunnen regelmatig gewassen worden en hebben over het algemeen naast de scheer beurten niet veel vachtverzorging meer nodig.
De dwergpoedel is een zeer intelligente hond waarmee je met consequentie, maar zachte hand het meeste resultaat bereikt. Ze kunnen goed opschieten met soortgenoten en andere dieren, zijn speels dus voldoende beweging is noodzakelijk, leergierig, gevoelig en zeer gehecht aan hun baasje en diens gezin.

De middenslag poedel wordt niet hoger dan 45 centimeter. De vacht is fijn en wollig en van dezelfde kleuren als de dwergpoedel. Het is een snelle leerling en kan makkelijk opgevoed worden. Ze hebben redelijk wat beweging nodig en houden van zwemmen en apporteren. Ze gaan tevens goed om met andere huisdieren en soortgenoten en kondigen visite luidkeels aan. De hond is uiterst intelligent, opgewekt, sociaal en trouw aan de baas. Dit is een echte vriend.

De grote poedel wordt tussen de 45 en 58 centimeter hoog en heeft net als zijn soortgenoten een fijne, wollige vacht van kroeshaar. Dit ras is erg sociaal aangelegd en kan goed opschieten met kinderen, andere huisdieren en soortgenootjes. Ze staan bekend om hun waakzaamheid, maar zijn niet onvriendelijk tegen onbekenden. Dit hondenras heeft redelijk veel beweging nodig. Het is van belang dat ze lekker kunnen wandelen en spelen. Ook de grote poedel leert snel, daarom zal de opvoeding weinig tot geen problemen opleveren. De hond is wel zeer gevoelig voor de toon van de stem, wees daarom altijd duidelijk en blijf consequent. Voorts zijn deze viervoeters opgewekt, volgzaam, waaks, voorzichtig, nieuwsgierig, gezellig, sportief en beweeglijk. De grote poedel is werkelijk waar een trouwe vriend in huis.