De Siamees

De Siamees is een populaire raskat met zijn typische vachtkleur, zijn lenige, slanke lichaam en zijn mysterieuze blauwe ogen. Het is een kat die veel noten op zijn zang heeft, maar aan de andere kant zeer aanhankelijk en levendig is en bovendien weinig vachtverzorging nodig heeft.


De uiterlijke kenmerken van de kat is zijn sierlijke en gespierde slanke lichaam. De staart is lang en dun en loopt spits toe. Ze hebben vaak een kop in de vorm van een driehoek, een lange neus en amandelvormige ogen die iets schuin in de kop staan. De vacht is kort en fijn van structuur. De vachtkleur komt met de jaren, ze worden namelijk geheel wit geboren. Na drie jaar heeft de vacht zijn blijvende kleur ontwikkeld. De vacht kan dan crème kleurig zijn, of donker met licht beige en bruine punten, zelfs grijsblauw behoort tot de vachtkleur van deze katten. Er is in de loop der jaren veel gefokt met deze katten, hierdoor zijn diverse kleurvarianten ontstaan.

Zoals gezegd heeft de vacht van de Siamees een zijdeachtige structuur en wordt niet snel vuil. De vacht heeft weinig tot geen verzorging nodig. Alleen in de ruiperiode kun je gemakkelijk en snel de dode en losse haren verwijderen met een stofkammetje of simpelweg met een iets vochtige zeem over de vacht te strijken.

De Siamees heeft een uitgesproken karakter en is erg aanwezig in huis. Ze staan bekend om hun spraakzaamheid en kunnen urenlange gesprekken voeren met zichzelf als ook met het baasje. Ze staan graag in het middelpunt en eisen echt de aandacht op, want dit type kat is enorm sociaal ingesteld. Omdat het zulke gezelligheidsdieren zijn, is het niet mogelijk ze lang alleen te laten. Ze kunnen erg goed opschieten met hun soortgenoten en kunnen het ook bijzonder goed vinden met honden. Tevens is de Siamese kat uitermate sportief en speelt daarom graag met allerlei speeltjes, van propjes papier en balletjes tot aan touwtjes en zelfs muisjes.

Wie graag wat aanspraak wil hebben en houdt van een hoog knuffel gehalte, niet te veel en te lang van huis is, vindt in deze kat een ware vriend. Ze kunnen de gedachtegang van hun baasje perfect inschatten, zijn bijna altijd vrolijk en zorgen voor afleiding in moeilijke perioden. De Siamese kat geeft de aandacht en liefde die ze ontvangen dubbel en dwars terug!