Rozen

De roos wordt de koningin van de bloemen genoemd. Rozen zijn er in verschillende kleuren en verzekeren u van een geweldige bloemenpracht, zowel binnen als buitenshuis. Ze geven een romantische uitstraling en ruiken overheerlijk.


De bloeiende plant ‘de roos’ wordt al jarenlang gekweekt, dit vooral om zijn schoonheid. Er zijn vele soorten rozen, alleen in het wild al ruim 300 soorten. Het blad van de roos bestaat uit verschillende kleine blaadjes die allen aan de stengel vast zitten. Aan de stengel zitten stekels, welke de doornen worden genoemd. De vrucht van de roos is de rozenbottel die rood, purper, oranje of zwart van kleur kan zijn.
Van de vrucht van de roos kan men jam en siroop bereiden, denk aan de rozenbotteljam. De rozen bloemblaadjes leveren bepaalde stoffen die van belang kunnen zijn voor de farmaceutische industrie. De aangename geur kan weer gebruikt worden in de parfum industrie. Zo heeft de roos een dubbele werking.

De verzorging van rozen is over het algemeen niet erg moeilijk. De bloemen kunnen gezaaid, vermeerderd en gestekt worden. Zorg ervoor dat je de rozen niet plant tijdens een vorstperiode, maar bij voorkeur in het voor- of najaar. Zorg voor een lichte plek, goed doorlatende grond en bescherming tegen wind. De grond mag niet te nat en niet te droog zijn. Teveel water maakt de blaadjes geel en te weinig water maakt de roos kwetsbaar voor ziekten. Besproei nooit de bladeren en geef regelmatig nieuwe voeding in de vorm van bemesting.

Er zijn veel verschillende soorten rozen. Zo zijn er de bekende klimrozen, de trosrozen, meerdere bloemen op 1 stengel, rozen struiken en bodembedekkende rozen. Als laatste noemen we nog de zogenaamde Engelse rozen, welke een kruising zijn tussen de moderne en de historische roos.
Ook de kleur van de roos staat voor iets en geeft een bepaalde symboliek weer. Zo geeft de rode roos liefde en respect weer. De roze roos staat voor dankbaarheid en geloven in elkaar. De gele roos staat voor verbondenheid en vriendschap. Met een witte roos zeg je ‘heb vertrouwen in me’ en de zwarte roos drukt afscheid uit.

Met een roos in huis heb je een sterke bloem in huis die weinig zorg nodig heeft.
Wie voor rozen in de tuin kiest, kan jarenlang plezier hebben van deze geweldige bloemenpracht. De roos spreekt tot de verbeelding in zowel legendes, gezegdes en sprookjes en staat daarom ook bij u in het middelpunt van de belangstelling.

  • Relevante artikelen