Harde schijf

Een harde schijf is in een computer erg belangrijk. Hierop wordt alle belangrijke informatie van de computer gezet zoals het stuurprogramma. Zonder dit programma zou de computer niet functioneren.


Opslag
Op de harde schijf kan van alles worden opgeslagen. Het is als het ware het geheugen van de computer.
Alles kan men erop zetten zoals:
* Belangrijke bestanden.
* Muziek.
* Programma's.
Programma's die op de computer worden geïnstalleerd komen ook op de harde schijf te staan.

Capaciteit
Capaciteit betekent grootte. Hoe hoger de capaciteit des te groter de harde schijf is. Deze loopt meestal van 2 GB tot 2TB. Op een grotere harde schijf kun je dus meer op opslaan.

Interne of extern
Een harde schijf kan intern of extern geplaatst worden. Intern houdt in dat de harde schijf in de computer zit. Extern houdt in dat de harde schijf buiten de computer zit en komt meestal voor in de vorm van een kastje. Dit kun je op of naast de computer plaatsen.
Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van externe harde schijven. Hierop kunnen bestanden geplaatst worden en de externe harde schijf kan eenvoudig overal mee naartoe genomen worden. Aansluiten op de computer gebeurt doormiddel van een USB kabel.

Kwetsbaar
Harde schijven zijn kwetsbaar en kunnen snel kapot gaan. Ga er dus goed mee om en laat ze zeker niet vallen. De kans dat de schijf kapot is na een val is vrij groot.

Prijzen
Harde schijven kun je kopen in verschillende prijsklassen. Zo heb je een internet harde schijf al voor enkele tientjes terwijl een externe harde schijf vanaf ongeveer euro 90.00 te koop is.
De prijzen hangen ook af van de grootte van de harde schijf. Een harde schijf van 500 GB is uiteraard goedkoper dan een van 1000 GB.