DVD brander voor de computer

Met een dvd brander voor de computer kunnen zowel cd's als dvd's gelezen en gedrukt worden. Deze zijn in verschillende soorten en van verschillende merken verkrijgbaar. Jaren geleden waren deze nog vrij prijzig, tegenwoordig heb je er al een voor een paar tientjes.


Snelheid
De snelheid wordt aangegeven als speed. Hoe hoger deze speed gezet wordt des te sneller wordt een schijfje gelezen of gebrand. Als de snelheid hoger gezet wordt, dan is de kans dat de dvd brander meer herrie gaat maken ook hoger. Ook kunnen er door een hogere snelheid meer fouten ontstaan tijdens het branden van een schijfje. Hierdoor kan het zijn dat na het branden de informatie niet goed gelezen kan worden die op het schijfje staat.

Downloaden
Downloaden hoort tegenwoordig gewoon bij het internet. Iedereen download wel eens een muziekbestand, cd, film of spel. De een wat meer dan de ander, maar iedereen heeft het wel eens gedaan. De bestanden die gedownload zijn worden dan op een schijfje gebrand zodat deze op een ander apparaat kunnen worden afgespeeld. Denk hierbij aan:
* Cd speler.
* Dvd speler.
* MP3 speler.

Beveiliging
Films en muziek worden steeds meer beveiligd tegen het illegaal downloaden. Toch is er altijd wel iemand die een manier weet om deze beveiligingen te omzeilen. Enkele jaren geleden bijvoorbeeld was in Nederland Marco Borsato een van de eerste die een nieuwe beveiliging op zijn cd's liet zetten. Deze zou zeker niet te kraken zijn. Enkele uren na het uitbrengen van de cd stond deze al op internet om gedownload te worden. Veel artiesten laten beveiligingen nu dan ook achterwege omdat ze weten dat dit toch weinig zin heeft. Ze zijn er alleen maar veel geld aan kwijt.

Intern of extern
Een dvd brander voor de computer is in twee uitvoeringen te krijgen:
* Intern
* Extern
Intern betekent dat de dvd brander in de computer wordt ingebouwd. Op zich niet echt moeilijk als je een beetje verstand er van hebt. Meestal is het een kwestie van kabeltjes met elkaar verbinden. De interne branders zijn redelijk goedkoop. Al voor euro 25.00 heb je een goede brander. Een externe brander betekent dat deze niet in de computer hoeft worden ingebouwd. Het is als het ware een los kastje dat je op of langs de computer kunt zetten. Het aansluiten op de computer gebeurd dan meestal via een USB kabel. Deze moet je in de USB opening doen van de computer en je kunt direct aan de slag. De externe branders zijn duurder dan de interne branders. Vanaf ongeveer euro 50.00 heb je een externe brander.