Wil je op oudere leeftijd nog autorijden

De wetgeving heeft bepaald dat je op oudere leeftijd (na het bereiken van de 70-jarige leeftijd) elke vijf jaar gekeurd moet worden voor het verlengen van een rijbewijs. De keuring houdt een onderzoek op lichamelijk en geestelijk gebied in. Er wordt standaard een test gedaan naar suikerziekte. Daarnaast wordt controle met betrekking tot het gezichtsvermogen gedaan.


Als je ouder wordt, is het erg handig als je auto kunt rijden. Het maakt je mobiel. Je kunt er stellig van overtuigd zijn dat het autorijden je nog prima afgaat, maar je kunt ook twijfelen aan je vermogen om nog daadwerkelijk veilig aan het verkeer deel te nemen. De ouderdom komt met gebreken, laten we eerlijk zijn. Wie twijfelt, kan af en toe gebruik maken van een vrijwillige rijvaardigheidsrit, zoals de BROEM-ritten voor senioren.

Tijdens een rijvaardigheidsrit rijdt een ervaren rij-instructeur mee in de auto waar gewoonlijk in wordt gereden. Er is erg veel veranderd in het verkeer de afgelopen jaren. De rij-instructeur zal tijdens de rijvaardigheidsrit de theorie van de verkeersregels nog eens doornemen. Ook wordt gekeken naar reactie- en gezichtsvermogen. Een vrijwillige rijvaardigheidsrit heeft geen gevolgen voor het rijbewijs. Je kunt er niet mee “zakken” of “slagen”. Het geeft iemand inzicht hoe het met de rijvaardigheid en daarmee samenhangende verkeersveiligheid is gesteld. Een rijvaardigheidsrit wordt door de meeste erkende autorijscholen georganiseerd. Het is mogelijk om een tegemoetkoming voor de kosten te krijgen. Vraag hiernaar bij de rijschoolhouder.

Als je denkt dat je nog prima kunt deelnemen aan het verkeer en er niets aan de hand is met je rijvaardigheid is dat natuurlijk alleen maar goed. Als je toch twijfelt en niet zo graag meer achter het stuur zit, bedenk dan dat er veel goede alternatieven zijn. Het openbaar vervoer voor 65-jarigen en ouder is goedkoper. De Nederlandse Spoorwegen hanteren speciale tarieven voor ouderen. Zo reis je niet alleen goedkoop, maar ook gezelliger, want er is tijd en gelegenheid voor het maken van nieuwe contacten.

Een ander alternatief is de scootmobiel. Het is een elektronische rolstoelscooter voor zowel binnen als buiten. Het is een prima geschikt vervoersmiddel voor ouderen. Je kunt bij je gemeente vragen naar de mogelijkheden. Of je kunt een brommobiel overwegen. Dat is een kleine auto, ook wel citycar of compact car genoemd. Als je geen rijbewijs meer hebt, zul je wel een bromcertificaat nodig hebben. Als je een brommobiel koopt, kun je ook een rijvaardigheidstraining volgen.